català | español
 
Qui és i com treballa en Joan Contreras
Cursos i conferències
Consells i pautes d'actuació
El meu bloc
 
Joancontreras.com
Una mirada diferent per entendre els nens,
els adolescents i a nosaltres com a pares i educadors.
Twitter   Facebook

Consells i pautes d'actuació
       
 

Consells i pautes d'actuació

Què cal tenir en compte quan parlem amb un adolescent...

És possible que la convivència amb un noi/a adolescent sigui complicada o molt complicada. L`enorme transformació que es pateix en aquesta etapa de la vida és massa ràpida perquè es pugui assumir amb calma. Us deixo quatre indicacions per poder "connectar" millor amb ells quan parlem, especialment de temes complicats.


Posar límits tot i saber que...moltes vegades no farà cas...

.Ells diran que sí, que tornaran a l`hora prevista, que endreçaran l`habitació,...Acceptem el que diguin i avancem la conseqüència lògica que tindran si no ho compleixen. No cal emprenyar-se per aquesta roda que es dóna de forma continuada (prometo que ho faré-passo de tot). La seva obligació és trencar normes per veure fins a on es pot arribar. La tendència és arribar al límit. Cal educar sabent que passa tot això.

Parlar poc i concret, sense grans discursos

Si estem més de 10-15 minuts xerrant, el nostre estimat adolescent desconnectarà i anirà dient que sí a tot, mirant cap a tot arreu i en espera del final. Moltes vegades ja s`ho saben, el que els diem. NO cal allargar-ho.

Tenir clar el que cal dir

És important mostrar els nostres sentiments (emprenyament, ràbia, decepció,atenció; cal fer-ho també quan la conversa és positiva: felicitat, alegria,...). I expressar els límits que els posem i les conseqüències que hi haurà si no es compleixen. CAL TRANSMETRE ELS NOSTRES VALORS PERSONALS QUE A POC A POC ANIRAN CALANT. ÉS COMPLICAT ESPERAR RESULTATS IMMEDIATS, NO ELS TROBAREM.

Càstigs curts

Si fa malament alguna cosa i el castiguem sense Play durant un mes, què farem quan torni a fer alguna cosa malament, amb què el castiguem? Millor castigar-lo un o dos dies sense jugar a la consola i després li aixequem el càstig. Us passo un vídeo explicatiu del canal de Youtube:

Acceptar els silencis

Els adolescents són especialistes a no dir res. Cal prendre`ns-ho amb calma. Un silenci com a resposta no vol dir pas que NO LI AFECTI.Sí que li afecta, però no ho demostra, que és un altre tema.

Et faré una pregunta, però, si us plau, no em responguis

Complementa l`anterior pauta. I facilitem que l`adolescent reflexioni, més que intentar evitar o justificar una resposta. Podem dir-li que ja ens respondrà quan ho tingui clar. I és probable que la resposta no arribi mai. Tingueu en compte que no volem una resposta per part seva, sinó un canvi d`actitud real. I torno a repetir, cal anar conreant-lo en el dia a dia.

Per saber-ne més

Llibres

  • Si quereis saber qué hacer cuando un adolescente dice siempre "no sé", clica aquí.

I ara potser t'interessi...

Psicòleg. Orientador i psicoterapeuta. Assessorament individual i a famílies - Psicòleg Colegiat nº 6.783
Psg. Muntanya 58, Entlo. - 08400 Granollers - Barcelona
Tel. 93 879 37 31 - info@joancontreras.com
Aviso Legal/ Política de Privacidad - Política de Cookies


Creative Commons License
L'obra de joancontreras.com està subjecta a una llicència de
Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 2.5 Espanya de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a joancontreras.com
Programació i disseny web: Clickart